G-2 Galeb je enomotorno šolsko vojaško letalo jugoslovanske proizvodnje. Izdelano je bilo z namenom, da nadomesti ameriška zastarela letala Lockheed T-33. Razvoj Galeba se je začel leta 1957 na Zrakoplovnem tehničnem inštitutu , z izdelavo prototipov G-1 Galeb in G-2 Galeb, ki je postal kasneje osnova za nadaljnjo serijsko proizvodnjo, ki se je pričela leta 1963 v Mostarju, v tovarni SOKO. Prvi poizkusni let je bil 3. julija 1961, v dejansko uporabo pa je šel 30. julija 1965. G-2 Galeb ima ravna krila, z rezervoarji na konicah kril. Ima katapultirni sedež in nosilce za lahke bombe in rakete. Letalo je enostavno za upravljanje, kot tudi za vzdrževanje. Višina leta je omejena na 9000 m, ker letalo nima nadtlačne kabine. Glavni kupec je bilo Jugoslovansko vojno letalstvo (130 letal), poleg pa še Libija (112 letal) in manj Zambija (6 letal). Leta 1985 se je končala proizvodnja teh letal, saj so jih nadomestila novejša letala G-4 Super Galeb.

Pred dvema desetletjema se je takrat še kot najstniški »mulo« z veliko ljubezni do letal, danes pa poklicni pilot Primož Jovanović v domačem letalskem klubu Josipa Križaja v Ajdovščini na vse pretege hvalil, kako bo nekega dne z reaktivcem v nizkem letu preletel svoj domači kraj. Seveda so se mu smejali. No, zdaj je uresničil svoje mladostne sanje.

Do galebov je prišel pred leti prek luže. Gre za šolski letali, ki sta nekoč seveda služili jugoslovanski vojski, a sta bili nato prodani v ZDA. Po nakupu in prevozu v Slovenijo se je začela natančna obnova letal, ki seveda ni bila poceni. Samo nov reaktivni motor stane 30 tisočakov. Poleg tega so obnovili celotno hidravlično napeljavo, ogromno je bilo dela z električnimi sistemi, pozabavali so se tudi z novo barvno shemo. ‘Mrtev avion smo oživili in spravili v zrak,’ je slikovit Jovanović. Trud celotne ekipe je bil poplačan, ko je galeb leta 2013 prvič vzletel z ljubljanskega letališča. Po dostopnih podatkih, naj bi bilo v tem trenutku vsega 15 letečih letal tega tima, v svetovnem merilu.

Eden od njih bo ‘zažigal’ z ‘Kikotom’ na Mariborskem nebu.