Naloga slovenskega vojaškega letalstva je varovanje zračnega prostora, pomembnih objektov in enot, zagotavljanje zračne podpore enotam SV, opravljanje nalog v sistemu zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah. Hrbtenico 15. polka slovenskega vojaškega letalstva, sestavljajo letala Pilatus PC-9

Pilatus PC-9 je enomotorno nizkokrilno turbopropelersko šolsko letalo z zaporednima katapultnima sedežema v dvignjeni kabini. Izdelan je v švicarski tovarni letal Pilatus Aircraft. Velja za močnejšo in sodobnejšo različico predhodnika PC-7. Pričetek proizvodnje sega v leto 1982.

Model Pilatus PC-9M »Hudournik«, ki je bil predstavljen leta 1997, je bil izdelan kot plod sodelovanje Slovenske vojske in izraelske vojaške industrije. Ima podaljšano hrbtno plavut letala, kar izboljša stabilnost letala, pod krili ima obešene nosilce za orožje, prav tako ima tudi nov motor. V pilotski kabini pa ima inštrumente prilagojene za bojne naloge.

Na Aeros 2022 bomo lahko spremljali atraktiven solo nastop letala Slovenske vojske pilota iz letalske vojaške baze v Cerkljah.

15. Polk vojaškega letalstva ima v svoji sestavi helikoptersko eskadriljo, letalsko eskadriljo, letalsko šolo ter tehnično eskadriljo in letalsko bazo.

Bell 206-B JetRanger SV

Helikopter Bell 206-B je namenjen za šolanje vojaških pilotov helikopterjev. Slovenska vojska pa jih uporablja tudi za prevoz potnikov, opazovanje, iskanje, varovanje meje, spremljanje prometa itn.

Pilatus PC 6

Pilatus PC-6 »Porter« je turbopropelersko lahko večnamensko letalo, namenjeno je prevozu tovora na težko dostopna področja, v Slovenski vojski pa se uporablja za prevoz padalcev.

Bell 412 SV

Dinamičen prikaz delovanja specialne enote vojaške policije iz helikopterja Bell 412. Bell 412 je večnamenski helikopter namenjen za podporo kopenskim enotam, transportne naloge in reševanje na težko dostopnih predelih.

Zlin 242

Zlin Z-242 je namenjen osnovnemu šolanju pilotov v Slovenski vojski.